Het is de nachtmerrie van iedere Super8-fan: Als een fan bij het openen van een filmblik een lichte azijngeur tegemoetkomt, gaan meteen alle alarmbellen rinkelen. Azijnsyndroom of azijnzuursyndroom, een fatale diagnose! De oplossing? Uw 8mm-film digitaliseren.
Hoe ontstaat het azijnsyndroom?
Er zijn twee verschillende varianten bij super 8-films: polyesterfilms op polyethyleentereftalaat-basis en acetaatfilms op cellulose-acetaatbasis. Eerstgenoemde films zijn minder gevoelig voor chemische veranderingen en scheuren minder snel, waardoor zij na verloop van de tijd als steviger materiaal de voorkeur kregen. Vooral voor veel oudere super 8-opnames zijn echter nog acetaatstroken gebruikt. Door hoge temperaturen of vocht kunnen bij deze films chemische reacties ontstaan: De acetylgroepen komen los van de celluloseketen en reageren met het water tot azijnzuur. Door dit proces kan het filmmateriaal ca. tien procent krimpen. Het wordt broos en gaat naar azijn ruiken: het azijnsyndroom treedt op.
Hoe kan het ontstaan van het azijnsyndroom worden voorkomen?
Het is niet mogelijk deze chemische reactie volledig te voorkomen. Dit is namelijk een natuurlijk proces. Het proces kan echter wel worden vertraagd, door te zorgen voor een correcte opslag van de films en te voorkomen dat de rollen worden blootgesteld aan metalen, hitte en vocht.
Hoe wordt het azijnsyndroom op de juiste manier behandeld?
Als u bij een van uw films heeft geconstateerd dat sprake is van het azijnsyndroom, moet deze film meteen van de andere films worden gescheiden en apart worden bewaard. Er bestaat namelijk besmettingsgevaar! De gassen die ontstaan bij de ontbinding bevorderen het verdere ontbindingsproces en brengen dit proces bij ‘gezonde’ rollen op gang.
Aangetaste rollen kunnen worden behandeld met een moleculaire zeef. Dat zijn kleine pakketjes die het vocht aan het filmblik onttrekken en opslaan. Hierdoor wordt het syndroom niet verholpen, maar wordt de verdere reactie wel afgeremd. Moleculaire zeven kunnen ook bij gezonde films worden toegepast om ze te beschermen tegen het azijnsyndroom.
Voorkomen en herinneringen redden met MEDIAFIX
Ook als u uw smalfilms zo optimaal mogelijk bewaart, zijn zij toch niet eeuwig houdbaar. Als de opslag niet 100% optimaal is, kan al snel blijvende schade ontstaan. Onderneem vandaag nog actie en red uw kostbare herinneringen voordat het azijnsyndroom toeslaat en uw opnames voor altijd verloren gaan. Laat uw 8mm-film digitaliseren – door MEDIAFIX met laagsteprijsgarantie!
Bij vragen geven de vriendelijke medewerkers van onze klantenservice u graag advies in een persoonlijk gesprek. Neem telefonisch contact met ons op via 010 26 17 404
Onze telefonische openingstijden:
ma - vr: 10.00 – 15.00 uur