U-Matic werd in 1968 als eerste videocassette-formaat ter wereld in Japan op de markt gebracht. Een cassette heeft ongeveer de afmetingen 22 cm x 14 cm x 3 cm en bevat twee naast elkaar gelegen spoelen waar een magneetband met een breedte van 3/4e inch langs loopt.
Niet echt populair
Het systeem was oorspronkelijk ontwikkeld voor de consumentenmarkt, maar werd daar vanwege de hoge aanschafkosten, de onpraktische afmetingen en het relatief hoge gewicht niet echt populair. U-Matic-cassettes hebben een speelduur van 60 minuten en zijn hierdoor ook niet geschikt voor het opnemen van speelfilms. Omdat de banden echter van zeer goede kwaliteit waren, werden zij uiteindelijk wel een succes bij semiprofessionals. Aanvankelijk werd dit formaat gebruikt voor school- en bedrijfstelevisie. Na te zijn doorontwikkeld tot het U-Matic-High-formaat vond dit formaat de weg naar elektronische rapportages en maakte de eerste rapportage voor televisie zonder film mogelijk, zonder extern uitzendvoertuig, met behulp van een handcamera.
Formaatoorlog
Toen U-Matic in 1972 in Europa op de markt kwam, was het VCR-formaat daar al aanwezig. Dit formaat was praktischer en goedkoper, en daar kon ook de betere kwaliteit van de U-Matic-films niet tegenop. Ook tegen de formaten Betamax en VHS die later verschenen had U-Matic geen kans meer. De formaatoorlog werd uiteindelijk in het voordeel van VHS beslist, daaraan kon ook de introductie van het high-bandformaat met verbeterde kleurresolutie in 1978 niets meer veranderen. Het nieuwe formaat werd alleen door omroepen gebruikt voor rapportages.
Naast de grote standaardcassettes met een speelduur van maximaal 60 minuten was er ook nog een kleine cassette, de U-Matic S, met een speelduur van 20 minuten. Deze was bedoeld voor draagbare recorders en werd veel gebruikt. Speciaal voor de reclame- en televisiewereld waren er bovendien cassettes met een speelduur van vijf of tien minuten die konden worden gebruikt voor opnames die klaar waren.
Foto: By DRs Kulturarvsprojekt from Copenhagen, Danmark (U-Matic tapeUploaded by palnatoke) [CC BY-SA 2.0]