De formaatoorlog: Hoe de VHS-cassette een succes werd

Wie het woord “videocassette” hoort, moet meestal denken aan een VHS-cassette. De VHS-cassette is het bekendste videoformaat en wordt vaak zelfs gebruikt als synoniem voor videocassette. Daarbij wordt dan vergeten dat er veel meer formaten zijn dan alleen de VHS-cassette. Aan het eind van de jaren 70 en het begin van de jaren 80 woedde een echte formaatoorlog op de videomarkt, die uiteindelijk werd gewonnen door de VHS-cassette.

De introductie van de VHS-cassette

VHS-KassetteDe afkorting VHS staat voor “Video Home System”, en dit systeem is ontwikkeld door het Japanse bedrijf JVC. In 1976 verschenen de eerste VHS-cassettes in de USA. Op dat moment waren er al verschillende formaten met bijbehorende afspeelapparaten op de markt, bijvoorbeeld U-Matic van Sony en VCR. Terwijl U-Matic school- en bedrijfstelevisie als doelgroep had, was VCR bedoeld voor de thuisvideomarkt. Met een speelduur van een uur kon VCR echter niet voldoen aan de wensen van de gebruikers.

De VHS-cassette bood bij de introductie al de mogelijkheid om films op te nemen met speelfilmlengte. Toen de VHS-cassette in 1979 op de markt kwam, had deze al een speelduur van drie uur. Dankzij de hogere opnamedichtheid had de VHS-cassette toch een kleiner formaat. De compacte afspeelapparaten waren eenvoudig te bedienen en hierdoor ideaal voor gebruik in de woonkamer thuis. De VHS-cassette werd snel populair, en de concurrentie probeerde zich staande te houden door hun formaten verder te ontwikkelen.

Pogingen van de concurrentie

Philips en Grundig breidden de speelduur van hun VCR-formaat eerst uit tot twee uur. Toen de speelduur van de VHS-cassette werd uitgebreid tot vier uur, moesten zij opnieuw reageren. Daarop ontwikkelden Grundig en Philips SVR met een speelduur van maximaal vijf uur. Twee jaar later brachten zij opnieuw een innovatie op de markt: Video2000. Deze cassette was aan beide kanten bespeelbaar en had een speelduur van acht uur. Groot nadeel: de cassette was duur en de beide nieuwe formaten waren niet meer compatibel met de apparaten van de voorgangers. De aanschafprijs van ca. 3000 gulden voor een recorder schrok veel klanten af. De doorontwikkelingen van de VHS-cassette, S-VHS en VHS-C, daarentegen konden wel op de eerdere apparaten worden afgespeeld.

Sony had inmiddels het Betamax-systeem in Europa op de markt gebracht. De Betamax-cassettes zijn kleiner dan de Video2000-cassettes en de klassieke VHS-cassettes, maar de filmband heeft dezelfde breedte. Wat betreft kwaliteit was de Betamax-cassettes superieur aan de concurrentie: de kleuren waren voller en het beeld was scherper. Sony slaagde er echter niet in om de markt te veroveren en de VHS-cassette af te troeven. Terwijl JVC, de producent van de VHS-cassettes, veel licenties verleende en hierdoor fabrikanten de mogelijkheid bood om eigen apparaten met het VHS-systeem te produceren, was Sony zeer terughoudend met het verlenen van licenties. Dat had tot gevolg dat de VHS-cassette steeds meer terrein won.

De VHS-cassette wint

Vanaf medio jaren 80 was de VHS-cassette steeds populairder geworden. Ook in videotheken was deze cassette het belangrijkste medium, en de concurrentie zette hun video’s om in het formaat van de VHS-cassette. Weliswaar had Sony in 1985 nog het Video8-formaat op de markt gebracht, maar de doelgroep daarvan bestond vooral uit hobbyfilmers. Op de thuisvideomarkt wisten noch Video8, noch zijn opvolger Hi8 de VHS-cassette te verdringen. De slag was gewonnen.

Pas met de opkomst van de dvd verdween de VHS-cassette steeds meer van de markt. In 2008 werd de productie van VHS-cassettes definitief stopgezet, en tegenwoordig hebben nog maar weinig mensen thuis een videorecorder staan. Kostbare herinneringen raken zo ongezien in dozen op zolder steeds meer onder het stof. De digitalisering van uw VHS-cassettes haalt de herinneringen terug naar uw woonkamer.

VHS-cassette redden met MEDIAFIX

De digitale dvd is daarmee echter geen vijand van de VHS-cassette. Dit is namelijk een ideale gegevensdrager voor het opslaan van gedigitaliseerde VHS-films. U vraagt zich misschien af: waarom zou ik mijn VHS digitaliseren? De reden is dat de filmbanden van de cassettes zeer kwetsbaar zijn en ook bij optimale opslag niet eeuwig houdbaar zijn. Het natuurlijke geomagnetisme is de grootste vijand van de filmstroken. Maar ook door warmte, luchtvochtigheid en vaak afspelen resp. spoelen slijten de banden.

Opnames op VHS-banden kunnen gemakkelijk worden gered door de digitalisering en opslag op dvd.
Opnames op VHS-banden kunnen gemakkelijk worden gered door de digitalisering en opslag op dvd.

De eerste schade aan de cassettes is te herkennen aan het schokken van de opnames, of de films kunnen zelfs helemaal vastlopen. Bovendien wordt ook de beeldkwaliteit steeds slechter, totdat niet meer te zien is wat er op de film staat. Wie zijn opnames in de best mogelijke staat wil behouden, moet ze tijdig laten digitaliseren. Haal uw herinneringen terug naar uw woonkamer!

MEDIAFIX kan professioneel uw VHS digitaliseren. Ook andere formaten van videobanden digitaliseren we graag voor u.

Vragen? Onze klantenservice is u graag van dienst! Neem contact met ons op via info (at) mediafix.nl of telefonisch op het nummer 010 26 17 404.

Wij zijn telefonisch als volgt bereikbaar:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur