Dia’s bewaren: Waar moet u op letten bij het bewaren van dia’s?

Dias lagernEerst maar even het slechte nieuws: Dia’s blijven helaas niet eeuwig goed, omdat zij een beperkte houdbaarheid hebben. Al na 15 tot 20 jaar ontstaat kleurzweem en gaan de dia’s vervagen. In het ergste geval kunnen ze zelfs gaan schimmelen.

Uw dia’s digitaliseren is natuurlijk de beste manier om uw oude herinneringen te redden. Maar wat kunt u nog meer doen om ervoor te zorgen dat de dia’s zo lang mogelijk behouden blijven? MEDIAFIX geeft hier de beste tips voor het bewaren van dia’s.

Dia’s bewaren – helaas maar beperkt mogelijk

Zoals hierboven al aangegeven, hebben dia’s slechts een beperkte houdbaarheid. Daarmee moet u bij het bewaren van uw dia’s rekening houden. Door kleurzweem en het vervagen van de kleuren kunnen uw oude herinneringen nagenoeg onherkenbaar worden. Dia’s bestaan namelijk uit verschillende kleurlagen die niet in hetzelfde tempo vervagen. Zo ontstaat de genoemde kleurzweem.

De fabrikanten van dia’s geven verschillende periodes aan voor het vervagen van dia’s. Uit onderzoek (“The Permanence and Care of Color Photographs: Traditional an Digital Color Prints, Color Negatives, Slides, and Motion Pictures”, Wilhelm Imaging Research (1993)) is echter gebleken dat dia’s gemiddeld al na 20 jaar beginnen te vervagen en kleurzweem gaan vertonen.

Dia’s bewaren – en beschermen tegen hoge temperaturen en luchtvochtigheid

Grote vijanden van dia’s zijn temperatuurschommelingen en een te hoge luchtvochtigheid.

In principe zou het het beste zijn om dia’s te bewaren bij temperaturen onder het vriespunt, omdat de kou het proces van organisch en fysiek verval vertraagt. Als de dia’s worden bewaard bij een temperatuur van 7 °C zijn zij al tien keer langer houdbaar dan bij een temperatuur van 24 °C.

Ook de luchtvochtigheid kan de houdbaarheid van dia’s verbeteren: als de luchtvochtigheid in de opslagruimte 15% in plaats van 40% bedraagt, wordt de houdbaarheid verdubbeld. Hoe vochtiger de lucht is, des te sneller schimmels en bacteriën zich vermeerderen, en des te zachter de emulsielaag van de dia’s wordt. Hierdoor worden de dia’s veel bevattelijker voor schadelijke stoffen en gaan uw herinneringen steeds sneller verloren. Helaas bieden zelfs de beste diadozen geen bescherming daartegen.

Dia’s bewaren – omdat er meestal geen kopieën zijn

Uw dia’s zijn unieke exemplaren. Zij vormen herinneringen aan mooie en speciale tijden. Als er iets met de dia’s gebeurt, bijv. achteruitgang van de kwaliteit door tijdsverloop, water-/brandschade of knikken en scheuren, kunt u ze niet meer terugkrijgen. Ze zijn dan definitief verloren. Bij het bewaren van dia’s moet u dus ervoor zorgen dat zij op een veilige plaats worden opgeborgen en niet voor iedereen toegankelijk zijn.

U kunt het best uw dia’s digitaliseren, omdat met digitale bestanden niet snel iets kan gebeuren. In dit geval kunt u namelijk heel eenvoudig veiligheidskopieën maken. Bovendien kunt u probleemloos kopieën van de oude herinneringen aan familie en vrienden ter beschikking stellen. Als dan ooit kopieën verdwijnen of per ongeluk worden gewist, kunt u zeer snel voor nieuwe kopieën zorgen.

Herinneringen redden met MEDIAFIX

Ook als u dia’s op de best mogelijke manier bewaart, is in principe toch digitalisering noodzakelijk, omdat: dia’s niet eeuwig houdbaar zijn.

Waar wacht u dus nog op? Red uw unieke herinneringen en laat uw dia’s scannen – door MEDIAFIX met laagsteprijsgarantie.

MEDIAIFX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge mediaVragen? Onze klantenservice is u graag van dienst! Neem contact met ons op via info (at) mediafix.nl of telefonisch op het nummer 010 26 17 404.

Wij zijn telefonisch als volgt bereikbaar:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur