Diascanner getest: de Rollei DiaFilm Scanner DF-S 100 SE

In kasten, op zolder of in de kelder, ergens liggen zij opgestapeld, die oude dia’s uit lang vervlogen tijden. U wilt deze herinneringen overbrengen naar het digitale tijdperk, maar heeft hiervoor een scanner nodig die analoge beeldmedia zoals dia’s digitaliseren kan. Eén blik op shoppingplatforms zoals Amazon is voldoende om te zien: Diascanners zijn er in overvloed, van goedkope budgetproducten tot premium-scanners met een prijs van vier cijfers. Maar welke diascanner is voor u de juiste? MEDIAFIX test scanners voor u! Dit keer nemen we de Rollei DiaFilm Scanner DF-S 100 SE onder de loep!

Technische gegevens van de Rollei DiaFilm Scanner DF-S 100 SE

 • DF-S 100 SE RolleiScanmedia: Dia’s en negatieven (kleinbeeld)
 • Resolutie: 1800 dpi
 • Megapixels: 5
 • Type scanner: Transparantiescanner, 3 leds
 • Display: Ja
 • Toebehoren: Usb- en AV-kabel, adapter, dia- en negatiefslede, stekker, reinigingsborstel
 • Opslaglocatie: Sd-kaart (niet inbegrepen bij de levering)
 • Opslagformaten te kiezen? Nee
 • Prijs: 79,99 € (adviesprijs)

De Rollei DiaFilm Scanner DF-S 100 SE installeren en bedienen

De Rollei DiaFilm Scanner DF-S 100 SE is direct klaar om te scannen. U hoeft alleen de adapter en de sd-kaart (is niet bij de levering inbegrepen) in het apparaat te steken en de scanner in te schakelen, en u kunt meteen beginnen. Omdat u dit apparaat ook zonder pc kunt gebruiken, hoeft u geen extra installaties uit te voeren. Zorg er echter wel voor dat de scanner in de buurt staat van een stopcontact. De usb-kabel, waarop ook de adapter wordt aangesloten, is namelijk maar 110 cm lang. Om niet in de buurt van de laptop of pc te hoeven werken, moet u een verlengsnoer of stekkerdoos paraat hebben.

Voor het dia’s digitaliseren met de Rollei DF-S 100 SE moet u het apparaat eerst instellen op het scannen van dia’s, aangezien de DF-S 100 SE ook negatieven kan scannen. De Rollei DiaFilm Scanner DF-S 100 SE wordt geleverd met een slede voor negatiefstroken en twee verschillende diasledes: in de ene slede kunnen vier ingeraamde losse dia’s worden geplaatst, terwijl de tweede slede geschikt is voor een stapel van maximaal 20 dia’s, afhankelijk van de dikte van de gebruikte ramen. Waarbij het dan overigens de vraag is wie de eerste slede gebruikt als ook stapels kunnen worden verwerkt. Maar ook het magazijn voor max. 20 dia’s heeft soms kuren. Zo kunnen de dia’s bij het inschuiven in het apparaat beklemd raken, waardoor u verschillende aanlopen nodig heeft. Op het display is steeds de desbetreffende dia te zien, en de scan duurt per dia slechts twee seconden. Met twee tuimelschakelaars kunnen de afbeeldingen bovendien worden gespiegeld en kan de helderheid/kleurverzadiging worden geregeld.

Rollei DF-S100 SE: De scanresultaten

Zowel de diascans als de scans van negatieven zijn in het kader van onze scannertest uitgevoerd met de standaardinstellingen van de Rollei DF-S 100 SE. Daarbij zijn de scans opgeslagen met de afmetingen 2520*1680 pixels resp. 5 megapixels.

Scans van dia’s: De kleuren hebben de intensiteit die je van dia’s bent gewend, maar de DF-S 100 SE neigt bij gelige en groenige tinten naar kleurzweem. De lichte gedeelten van het beeld zijn “uitgevreten” en de contrasten zijn zeer hoog. Dat komt mogelijk door de automatische beeldcorrectie die de beeldwaarden overschrijft. Dit kan alleen worden voorkomen door de beeldwaarden bij het scannen rechtstreeks via de DS-F 100 aan te sturen. Op het kleine beeldscherm zijn de resultaten echter maar beperkt te controleren. Daarom is nabewerking op de pc noodzakelijk, vooral als de gescande dia’s niet alleen moeten worden gearchiveerd.

Ter vergelijking ziet u in de afbeelding hieronder een diascan van MEDIAFIX, zoals we in de Premium-kwaliteit dia’s digitaliseren, dus met zuivere, niet-geïnterpoleerde 4500 dpi. Daarbij zijn de dia’s niet voorbehandeld en is de diascan evenmin achteraf bewerkt, de afbeelding is puur het resultaat van de scan. De kleuren en helderheidswaarden worden natuurgetrouw weergegeven, ook kleine details zijn goed zichtbaar. Houd er rekening mee dat het fotobestand voor weergave op onze website aanzienlijk moest worden verkleind, normaal gesproken bedraagt de resolutie 6000 x 4000 pixels.

Scans van negatieven: De Rollei DF-S 100 SE scant negatieven en keert ze meteen om, zodat uw gescande afbeelding ook als positief wordt weergegeven. Zoals u op bovenstaande voorbeeldscan van de DF-S 100 SE kunt zien, is onduidelijk hoe de kleuren er ooit uit hebben gezien, de scanresultaten zijn erg donker, hebben veel kleurzweem en zijn wazig. Details? Niet te zien. Alleen met veel inspanningen en knowhow kunt u hier met een goed fotobewerkingsprogramma nog bruikbare foto’s van maken. Bovendien heeft de negatiefscanner een gedeelte van de rand van de foto weggesneden, wat afhankelijk van de foto natuurlijk ook nadelig kan zijn.

Bij MEDIAFIX kunnen we de negatieven digitaliseren via de ruwe data van de negatieven. De ouderdom van de negatieven is hier ook nog gedeeltelijk terug te zien, maar het verschil is meteen duidelijk! Wij hebben het negatief en de scan niet voor- of nabewerkt, en het negatief is onder dezelfde condities gedigitaliseerd als bij de DF-S 100 SE. Houd er rekening mee dat wij het opslagformaat (TIF) moesten omzetten in JPEG en de foto aanzienlijk moesten verkleinen om deze op onze website te kunnen weergeven. De originele scans op basis van de ruwe data hebben een resolutie van 5202 x 3465 pixels.

In beide gevallen zijn stofvlekken zichtbaar op de scans, die aanzienlijk kunnen worden verminderd als het negatief vlak voor het scannen wordt gereinigd met een zachte katoenen doek of perslucht. Als u zelf negatieven scant, is het raadzaam om ze eerst te reinigen, anders moeten de vlekken na het scannen (voor zover mogelijk) op de pc worden bewerkt. MEDIAFIX biedt reiniging aan als aanvullende dienst die door u kan worden besteld.

Sterke en zwakke punten van de Rollei DiaFilm Scanner DF-S 100 SE

Voordelen:

 • Lage prijs
 • Snelle installatie
 • Snel scannen
 • Verwerking van stapels van maximaal 20 dia’s
 • Geen pc nodig

Nadelen:

 • Geen intern geheugen of rechtstreekse opslag op pc, sd-kaart moet extra worden aangeschaft
 • Korte stroomkabel
 • Diasledes zijn onpraktisch en klemmen
 • Bij een groot aantal dia’s kost ook de verwerking van de stapels veel moeite en tijd.
 • Opslagformaat is vastgelegd
 • Fotobestanden zijn automatisch geïnterpoleerd
 • Kwaliteit van de foto’s wisselt, soms veel kleurzweem

Is de aankoop van een Rollei DF-S 100 SE de moeite waard?

Met een prijs van 79,99 € behoort deze dia- en negatiefscanner beslist tot de goedkoopste op de markt. Maar dat is dan ook goed te merken aan deze scanner: Veel plastic, het transport van het diamagazijn klemt vaak, en helaas kan de scanner ook niet zorgen voor een constante en zuivere kwaliteit van de foto’s. Vooral de scans van negatieven leveren vaak een onbevredigend resultaat op. Om deze reden moet u extra tijd inplannen voor het bewerken van de foto’s op de pc, en daarnaast kost het ook veel tijd om al uw dia’s en negatieven handmatig te scannen en eerst te reinigen om stofvlekken te voorkomen. Als de kwaliteit van de gescande dia’s en negatieven voor u niet zo belangrijk is en u ook vele uren wilt investeren in het digitaliseren van uw bestand, is de Rollei DF-S 100 SE zeker een voordelige keuze.

Dia’s laten scannen: MEDIAFIX is het voordelige én hoogwaardige alternatief

Bespaar tijd en moeite en voorkom frustratie vanwege slechte beeldkwaliteit! Laat MEDIAFIX uw foto’s, dia’s en negatieven digitaliseren, terwijl u thuis ontspannen achteroverleunt en geniet van uw kostbare vrije tijd. Het beste: MEDIAFIX geeft een laagsteprijsgarantie, zodat u altijd het voordeligste aanbod ontvangt. Heeft u nog vragen? Aarzel niet en laat u door de vriendelijke medewerkers van onze klantenservice individueel en vrijblijvend adviseren. Neem telefonisch contact met ons op via 010 26 17 404.

Onze telefonische openingstijden:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur