Het normal 8- of dubbel 8-formaat

Normal 8 Gerät
Een geopende normal 8-camera. De film moest voorzichtig in de spoelen in de behuizing worden gestoken.

Normal 8 of dubbel 8, in het Engels Regular8, is een smalfilmformaat dat in 1932 is geïntroduceerd door Eastman-Kodak. Tot dan toe waren alleen 16 mm-films op de markt, en het nieuwe formaat moest het gebruik door hobbyfilmers mogelijk maken.

Normal 8-films maken gebruik van een 16 mm-band met twee keer zoveel perforatiegaten. Eerst wordt de ene helft belicht, dan moet de camera worden geopend en de band worden gedraaid, waarna de andere helft kan worden bespeeld. Bij het ontwikkelen wordt de strook in tweeën gesplitst en tot één film samengevoegd. Vandaar de naam dubbel 8-formaat waaronder het Normal 8-formaat ook bekend is. Door deze methode werd het gebruik van praktischere camera’s mogelijk, en werden zowel de apparatuur als het filmmateriaal betaalbaar voor particuliere huishoudens.

De Normal 8-films moesten voorzichtig in de camera worden ingelegd. Daarbij moest ervoor worden gezorgd dat de film niet werd blootgesteld aan licht. Daarom moest het inleggen zoveel mogelijk plaatsvinden in het schemerdonker. Na belichting van de eerste helft moest de Normal 8-film ook weer voorzichtig worden omgedraaid. Een zogenaamde wisselzak maakte het makkelijker om de film onderweg te verwisselen. Deze zak werd over de camera getrokken om onbedoelde belichting van de film bij het verwijderen te voorkomen.

Een nadeel van het dubbel 8-formaat waren de brede perforatiegaten die het beeld beperkten tot 3,28 mm x 4,37 mm. Daarom werd het 8mm-formaat door Eastman-Kodak doorontwikkeld tot het Super 8-formaat, dat in 1965 op de markt kwam. Deze opvolger had van begin af aan een 8mm-strook met smallere perforatiegaten, waardoor het beeld de afmetingen 4,01 mm x 5,36 mm had en daarmee de helft groter was.

Dubbel 8 of Normal 8, met geluid of stom – wij kunnen alle 8mm-film digitaliseren.

Herinneringen redden met MEDIAFIX

Uw normal 8- of dubbel 8-films zijn niet eeuwig houdbaar. Om ze veilig te stellen voor de toekomst laat u het best uw 8mm-film digitaliseren! MEDIAFIX scant uw opnames met laagsteprijsgarantie vanaf € 7,99 per rol.

Vragen? Onze klantenservice geeft u graag advies in een persoonlijk gesprek. Neem telefonisch contact met ons op via 010 26 17 404.

Onze telefonische openingstijden:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur