Hoe kan ik digitale foto’s het best archiveren?

Ideale Datenträger: DVDs, USB-Sticks und Festplatten sind bestens dafür geeignet, um digitalisierte Filme zu archivieren.
Ideale gegevensdragers: dvd’s, usb-sticks en harde schijven zijn ideale gegevensdragers voor het archiveren van gedigitaliseerde foto’s.

U wilt uw foto’s, dia’s of negatieven digitaliseren? Dan moet u ook bedenken hoe u de digitale bestanden vervolgens gaat archiveren. Door een goede archivering van de digitale foto’s wordt voorkomen dat de unieke opnames verloren gaan. Als u hebt gekozen voor hoogwaardige digitalisering moet u niet besparen op het veiligstellen van uw digitale foto’s.

Ook al worden uw digitale foto’s niet meer bedreigd door chemische aantasting, vervaging of kleurzweem, het is toch van belang dat u uw foto’s technisch veiligstelt. Nadat uw afbeeldingen zijn gescand, gaan zij niet meer achteruit in kwaliteit. Maar de opslagmedia kunnen wel kapot of verloren gaan, want ook dvd’s, usb-sticks en harde schijven gaan helaas niet eeuwig mee. Bovendien zijn zij relatief klein, waardoor zij bij een verhuizing of tijdens het opruimen zomaar kunnen “verdwijnen”.

Als u digitale foto’s gaat archiveren, moet u een paar dingen weten over moderne opslagmedia. Voor alle opslagmedia geldt: Bezuinig niet op de prijs. Goedkope gegevensdragers zijn vaak van mindere kwaliteit, wat allereerst ten koste gaat van de houdbaarheid.

Archivering van digitale foto’s op de juiste gegevensdragers

Experts gaan ervan uit dat hoogwaardige dvd’s bij goede bewaarcondities, waarbij hitte en zonnestraling beslist moeten worden vermeden, 20 tot 30 jaar meegaan. Fabrikanten bieden ook speciale dvd’s aan voor het archiveren van digitale foto’s. Zo heeft Kodak bijvoorbeeld een “gouden dvd” in het assortiment. Deze dvd heeft niet zomaar deze naam gekregen: Deze speciale dvd is namelijk ter bescherming tegen lichtstralen voorzien van een coating die bestaat uit een mix van goud en zilver. Verbatim heeft een soortgelijk product op de markt gebracht voor het archiveren van digitale foto’s: de “Archival Grade”, eveneens met een coating van goud en zilver.

Bij externe harde schijven wordt uitgegaan van een levensduur van 5 tot 10 jaar. Op het eerste gezicht lijkt dat niet lang, maar u moet bedenken dat het tegenwoordig gebruikelijk is om na een dergelijke periode bijvoorbeeld ook een nieuwe computer of laptop aan te schaffen. Gedigitaliseerde foto’s kunnen met een simpele muisklik worden gekopieerd naar een nieuwe harde schijf. Om harde schijven veilig te bewaren, moet vooral worden voorkomen dat zij worden blootgesteld aan trillingen. De fijne mechaniek in deze opslagmedia is erg kwetsbaar.

Voor usb-sticks geldt eveneens een houdbaarheid van 10 jaar of langer. Extra lang houdbaar zijn usb-sticks die alleen worden gebruikt voor het veiligstellen van digitale foto’s. Hoe minder de data op de stick worden overschreven, hoe langer de stick meegaat. Bovendien zijn usb-sticks niet gevoelig voor trillingen en nemen aanzienlijk minder ruimte in beslag dan harde schijven.

Digitale Fotos archivieren mit MEDIAFIX

Tips voor archivering: Beveilig uw digitale foto’s op verschillende manieren.

Welk opslagmedium u ook kiest om uw digitale foto’s te archiveren en voor de lange termijn veilig te stellen, het is altijd raadzaam om uw foto’s op verschillende plaatsen op te slaan. De praktische en relatief goedkope gegevensdragers zijn optimaal hiervoor geschikt. Van MEDIAFIX ontvangt u de eerste gegevensdrager van uw keuze. Daarop staan de gescande foto’s, dia’s en negatieven van uw bestelling. Om uw digitale foto’s veilig te stellen, is het raadzaam om deze gegevensdrager verschillende keren te kopiëren en uw digitale foto’s ook op te slaan op andere dvd’s, usb-sticks of harde schijven.

Een erg effectieve manier om digitale foto’s te archiveren, is het internet. U kunt uw gescande foto’s daar uploaden, bijvoorbeeld met behulp van een cloudoplossing zoals Dropbox. De Duitse start-up Dawawas biedt deze dienst eveneens aan. Wie twijfelt aan de veiligheid van online-oplossingen en de gedigitaliseerde foto’s, dia’s en negatieven alleen binnen de familie wil bewaren, kan de digitale bestanden aan enkele familieleden ter beschikking stellen. Op deze manier zijn de foto’s gearchiveerd en optimaal voor de toekomst veiliggesteld.

Herinneringen redden met MEDIAFIX

Waar wacht u dus nog op? Red uw unieke herinneringen en laat uw analoge foto’s digitaliseren – door MEDIAFIX met laagsteprijsgarantie.

Stuur nu een vrijblijvende online-aanvraag naar ons!

Als u niet zeker weet op welke gegevensdrager u uw foto’s, dia’s en negatieven na het scannen het best kunt opslaan, kunt u dit bespreken met onze klantenservice. Wij doen u op basis van de omvang van uw fotocollectie een individueel voorstel.

MEDIAIFX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge mediaVragen? Onze klantenservice is u graag van dienst! Neem contact met ons op via info (at) mediafix.nl of telefonisch op het nummer 010 26 17 404.

Wij zijn telefonisch als volgt bereikbaar:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur