Hoe werkt een trommelscanner?

De trommelscanner – een scanner van bijzonder hoge kwaliteit

Mit Trommelscanner Fotos scannen“Trommelscanners zijn het summum als het om scanners gaat”, vindt ook Janek Janssen, fototechnicus bij MEDIAFIX. “Kwalitatief gezien komt niets bij de resultaten van zo’n scanner in de buurt”, of u nu foto’s, dia’s of negatieven digitaliseren wilt.

Het principe van een trommelscanner is al relatief oud, maar zorgt nog steeds voor fraaie resultaten. Met een trommelscanner kan een resolutie van max. 12.000 dpi worden gerealiseerd. Hoe is zo’n scanner opgebouwd? Waarom levert uitgerekend een trommelscanner zulke fraaie resultaten op, en een flatbedscanner niet?

Zoals de naam al zegt, is het kernelement van een trommelscanner een trommel die zich in het apparaat bevindt. Deze roteert, en daarop wordt het te scannen materiaal bevestigd. Het materiaal wordt dan als het ware halfrond aangebracht. De vraag waarom dat beter is dan het plat aanbrengen van het materiaal in een flatbedscanner, kan onze fototechnicus snel beantwoorden: “Als je het te scannen materiaal, of dat nou foto’s of dia’s zijn, alleen neerlegt of in een houder bevestigt, lukt het eigenlijk nooit om het materiaal helemaal recht te krijgen, zonder vouwen of welvingen,” aldus onze fototechnicus, “en dat zie je later altijd op de scan. Maar als alles halfrond op de trommel is bevestigd, heb je daar geen last van.”

Omdat de trommel van de scanner gelijkmatig roteert, worden ook de belichtings- en aftasteenheid gelijkmatig langs het te scannen materiaal bewogen. Op steeds dezelfde afstand en met steeds dezelfde snelheid. De scanner werkt niet met CCD-sensoren, maar met zeer gevoelige fotomultipliers. De kwaliteit die hierdoor wordt bereikt, is erg overtuigend.

Maar ook de trommelscanner heeft bepaalde nadelen. “Een scan duurt erg lang. Daarom wordt meestal geprobeerd het hele oppervlak van de trommel te gebruiken en zoveel mogelijk te scannen materiaal aan te brengen.”

Onze scanner is een Hasselblad Flextight X5, een virtuele trommelscanner

Wij van MEDIAFIX werken met de Hasselblad Flextight X5. Deze scanner is bedoeld voor professioneel gebruik en zorgt voor een beeldkwaliteit die met de gangbare scanners thuis niet kan worden gerealiseerd. De Hasselblad Flextight X5 is een virtuele trommelscanner. Het te scannen materiaal wordt in flexibele houders gelegd. Voor het scannen wordt het materiaal gebogen en in een vaste straal om de sensor geleid. Door de spanning in het gebogen materiaal is welving van de film uitgesloten. De scanner kan het volledige materiaal scherp scannen.

MEDIAFIX biedt trouwens zowel middenformaat-scans als grootformaat-scans met de Hasselblad Flextight X5 aan. Zo kan ook uw materiaal met professionele kwaliteit worden gescand.

Bilder scannen mit Trommelscanner

Herinneringen redden met MEDIAFIX

Waarom geeft u uw kostbare herinneringen niet in handen van professionals en laat deze door MEDIAFIX digitaliseren? Hierdoor bespaart u tijd, moeite en geld! Bij ons met laagsteprijsgarantie.

Start nu een vrijblijvende online-aanvraag.
Bij vragen is onze klantenservice u graag behulpzaam in een uitvoerig persoonlijk gesprek. Neem telefonisch contact met ons op via 010 26 17 404.

MEDIAIFX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge mediaOnze telefonische openingstijden:
ma - vr: 10.00 – 15.00 uur