Scannertest: de Reflecta 3in1 scanner

U wilt zelf al uw oude foto’s, negatieven en dia’s digitaliseren, omdat de jaren niet ongemerkt aan uw analoge media voorbij zijn gegaan. Daarom bent u op zoek naar een scanner die dia’s, negatieven en foto’s kan scannen. De eerste uitdaging is de keuze van een passend product. Welke scanner kan aan uw eisen voldoen? MEDIAFIX test scanners voor u! Dit keer wordt de Reflecta 3in1 scanner op de proef gesteld!

Reflecta 3in1 scanner: Technische gegevens

 • Scanmedia: Dia’s en negatieven (kleinbeeld), foto’s
 • Resolutie: 1800 dpi | 2400 (geïnterpoleerd)
 • Megapixels: 5,1
 • Type scanner: CMOS transparantiescanner, 3 leds
 • Display: Ja | 6,1 cm TFT-LCD-kleurenmonitor
 • Usb-kabel, adapter, dia- en negatiefslede, fotoplaat, stekker
 • Opslaglocatie: Intern geheugen of sd-kaart
 • Opslagformaten te kiezen? Nee
 • Prijs: € 129,99 (adviesprijs)
 • Media: dia’s en negatieven (kleinbeeld), foto’s

Test van de Reflecta 3in1 scanner: Installatie en bediening

Werken bij een pc? Dat is niet nodig. Het belangrijkste sterke punt van de Reflecta 3in1 scanner is dat u ook zonder pc dia’s kunt scannen. Om deze reden is het ook niet nodig om software te installeren. De gedigitaliseerde foto’s worden rechtstreeks in het interne geheugen of op een sd- of mmc-kaart opgeslagen. Omdat de stroomkabel een lengte heeft van slechts 110 cm moet er in de buurt een stopcontact zijn. Als u met een laptop of pc werkt, kunt u de scanner via een usb-verbinding van stroom voorzien.

De Reflecta 3in1 scanner kan dia’s, negatieven en foto’s scannen. U laat via de schuifregelaars en de mediumselectie in het menu aan de scanner weten welk medium u wilt scannen. De scanbesturing wordt geregeld via het displaymenu en vijf toetsen. De negatieven of dia’s kunnen in de meegeleverde slede worden geplaatst, die een capaciteit heeft van 6 negatiefstroken resp. 4 losse dia’s. Foto’s kunt u op de meegeleverde fotoplaat digitaliseren. Elke afbeelding wordt steeds weergegeven op het display. De scantijd bedraagt twee tot drie seconden. Met de Reflecta 3in1 scanner is ook een basisbewerking van de foto’s mogelijk, u kunt uw scan bijvoorbeeld draaien en desgewenst op het display de helderheid en de kleurwaarden aanpassen.

Test van de Reflecta 3in1 scanner: De scanresultaten

In het kader van onze scannertest hebben wij alle scans met de Reflecta 3in1 scanner uitgevoerd met de standaardinstellingen. Daarbij zijn de scans met de afmetingen 2760*1840 pixels resp. 5 megapixels opgeslagen als JPG-bestand.

Scans van foto’s

De Reflecta 3in1 scanner kan niet ieder fotoformaat scannen, maar alleen de drie meest gangbare formaten:

9×13 cm
10×15 cm
13×18 cm

U klemt de te scannen foto’s vast op de fotoplaat. Daarvoor moeten de houders op de plaat overeenkomstig worden verplaatst. Wat in theorie logisch lijkt, is in de praktijk echter niet zo eenvoudig, aangezien de meeste mensen foto’s in talrijke formaten hebben. Bij het foto’s digitaliseren moet de te scannen foto helemaal en precies recht in de houder liggen. Anders kan het snel gebeuren dat beschadigde en licht verbogen foto’s bij het uittrekken in het apparaat vast blijven zitten. Als wordt geprobeerd om oudere en aanzienlijk kleinere formaten te scannen, kunnen de foto’s uit de houders vallen en in het apparaat terechtkomen. Na het scannen van de foto’s moeten sommige scans met behulp van een fotobewerkingsprogramma worden bijgesneden, omdat anders delen van de fotoplaat zichtbaar zijn.

Der Reflecta 3in1 Scanner im Test - Fotoscan.
delen van de fotoplaat zijn zichtbaar | Scans van foto’s

Scans van negatieven:

De Reflecta 3in1 scanner kan gelijktijdig uw negatieven digitaliseren en inverteren, zodat u een positieve afbeelding krijgt. Het omkeren laat echter te wensen over, hoe de kleuren er ooit uit hebben gezien is onduidelijk. De scanresultaten hebben namelijk zoveel kleurzweem dat met uitzondering van monochroom turquoise nauwelijks nog een andere kleur te onderscheiden is, zoals u kunt zien op de eerste foto. Alleen met veel inspanningen, een goed fotobewerkingsprogramma en technische kennis kunt u hier nog bruikbare foto’s van maken.

Der Reflecta 3in1 Scanner im Test - Negativscan
Een duidelijk zichtbare turquoise kleur ligt over de hele foto.
MEDIAFIX Premium-inversie via ruwe data

Hieronder ziet u de Premium-scan op basis van de ruwe data van het negatief van MEDIAFIX. Vooral voor oude negatieven met duidelijke kleurveranderingen is dit scanproces aan te raden. De aanwezige kleurzweem wordt aanzienlijk gereduceerd, en u krijgt natuurlijke kleuren. Bij deze optie worden uw foto’s opgeslagen als TIFF-bestanden, die een maximale beeldkwaliteit en comprimering zonder verlies waarborgen. Op deze manier kunt u alle mogelijkheden benutten om de foto’s te bewerken.

Scans van dia’s:

De Reflect 3in1 kan relatief goed uw dia’s digitaliseren wat de kleuren betreft. De kleurweergave is relatief natuurlijk, echter met wat kleurzweem en een koele kleurtemperatuur. Met helderheid resp. donkerheid kan de Reflecta 3in1 scanner soms wat problemen hebben, waardoor vooral donkere gedeelten van de foto niet meer gedetailleerd worden weergegeven. Weliswaar kan bij de Reflecta 3in1 scanner ook een hogere dpi-waarde worden ingesteld, maar deze waarde is geïnterpoleerd en zorgt er niet voor dat meer details zichtbaar zijn.

Der Reflecta 3in1 Scanner im Test - Diascan
Diascan met de Reflecta 3in1 scanner
MEDIAFIX diascan in Premium-kwaliteit

Om u een indruk te geven van de kwaliteitsverschillen is hierboven de diascan van MEDIAFIX in Premium-kwaliteit met 5.000 dpi en zonder interpolatie afgebeeld. Ook bij de scan van MEDIAFIX zijn de dia’s niet voorbehandeld (bijv. reiniging) en is de diascan evenmin achteraf bewerkt. De kleuren en helderheidswaarden worden natuurgetrouw weergegeven. Zelfs kleine details zijn goed te zien, en u kunt in de foto inzoomen en de foto probleemloos vergroten.

Op foto’s, negatieven en dia’s hoopt zich snel stof op. Als zij voor de digitalisering niet worden gereinigd, zijn op de digitale foto stofvlekken te zien. Om deze reden is het raadzaam om het negatief of de dia voor het scannen eerst te reinigen met een zachte katoenen doek of perslucht. Anders moeten de vlekken na het scannen (voor zover mogelijk) op de pc worden geretoucheerd. MEDIAFIX biedt reiniging aan als aanvullende dienst die door u kan worden besteld.

Test van de Reflecta 3in1 scanner: Sterke en zwakke punten

Voordelen:

 • Niet duur
 • Compact en licht apparaat
 • Snelle installatie
 • Snel scannen
 • Geen pc nodig

Nadelen:

 • Geen rechtstreekse opslag op pc
 • Korte stroomkabel
 • Veel kleurzweem op negatieven
 • Slechts 3 fotoformaten mogelijk
 • Kleine foto’s vallen in het apparaat
 • Beeldkwaliteit is onvoldoende voor vergrotingen
 • Opslagformaat is vastgelegd

De Reflecta 3in1 scannertest: Is de aanschaf de moeite waard?

Met een adviesprijs van € 129,99 behoort deze dia- en negatiefscanner tot de instapmodellen. De diascans hebben een solide kwaliteit die beslist voldoende is als u de scans wilt archiveren of op de pc wilt bekijken. Hoge eisen of grootse plannen (bijv. vergrote afdrukken) moet u met deze 3in1 scanner niet hebben, dan wordt u waarschijnlijk teleurgesteld.

Vanwege de donkere randen, de kleurzweem en de vaalheid van de scans van negatieven moet u extra tijd inplannen voor het bewerken van de digitale foto’s op de pc, en daarnaast kost het ook veel tijd om al uw dia’s en negatieven handmatig te reinigen en te scannen, en de fotobestanden correct te benoemen en eventueel ook nog na te bewerken. Als u dia’s grotendeels zelf wilt scannen, geen hoge eisen stelt aan de beeldkwaliteit en het niet erg vindt om veel tijd te steken in het bewerken van de resultaten, kan de Reflecta 3in1 scanner voor u een geschikt apparaat zijn. Als u ook negatieven en foto’s effectief wilt scannen en hogere eisen stelt aan de kwaliteit, moet u op zoek naar een beter alternatief.

Voordelig en toch hoogwaardig: Afbeeldingen laten scannen door MEDIAFIX

MEDIAIFX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge mediaAls u uw analoge media overdraagt aan een digitaliseringsexpert zoals MEDIAFIX bespaart u niet alleen veel tijd en moeite, maar ook geld. Voor de aanschafkosten van de Reflecta 3in1 scanner kunnen wij namelijk meer dan 600 dia’s digitaliseren. Hetzelfde geldt voor negatieven: voor € 129,99 kan MEDIAFIX meer dan 500 negatieven digitaliseren voor u met 4.250 dpi, zonder blauwzweem en zonder dat u er zelf ook maar 1 minuut werk in hoeft te steken.

De aanschaf van de Reflecta 3in1 scanner is in financieel opzicht dus pas lonend als u meer dia’s wilt scannen en de kwaliteit voor u minder belangrijk is. Als u in het bezit bent van duizenden afbeeldingen, neemt echter vanzelfsprekend ook de tijd toe die u kunt besparen.

Wij digitaliseren: 

Dia’s
Foto’s
Negatieven
Videobanden
8mm-films

 

 

 

 

Hebt u vragen? De vriendelijke medewerkers van onze klantenservice geven u graag advies in een persoonlijk gesprek. Neem telefonisch contact met ons op via 010 26 17 404.

Onze telefonische openingstijden:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur