MEDIAFIX scant Kodachrome-dia’s

In uw collectie bevinden zich Kodachrome-dia’s uit lang vervlogen tijden. De dunne kartonnen ramen kunnen echter niet zonder meer met een traditionele diascanner worden gescand, en ook de diafilm verschilt van de traditionele dia’s. In dit geval moet een professional worden ingeschakeld: MEDIAFIX kan uw Kodachrome dia’s digitaliseren in briljante kleuren en met een hoge resolutie.

Wat zijn Kodachrome-dia’s?

Merkmal Kodachrome Dias: Kodachrome in fetter Rotschrift auf dem Papprahmen

De Kodachrome-film van Kodak was de eerste commerciële kleurenfilm voor hobbyfotografen en werd van 1935 tot 2009 geproduceerd. Kodachrome-dia’s worden gekenmerkt door kleurechtheid, scherpte, fijnkorreligheid en een groot dichtheidsbereik, wat ideaal is voor diascans met een hoge resolutie.
Kodachrome-dia’s verschillen qua opbouw van de film van traditionele dia’s. De overname van de markt door de digitale fotografie had eind 2010 tot gevolg dat het laatste laboratorium van Kodak in Kansas (USA) werd gesloten. Daarmee werden op dat moment ook de laatste Kodachrome-dia’s ontwikkeld.

“Klassieke” dia’s bestaan uit verschillende lagen, onder meer een laag voor weergave van de basiskleuren. In deze lichtgevoelige lagen bevinden zich zogenaamde kleurstofvormers die bij het ontwikkelen van de film de kleuren genereren en aan de film binden.
Bij Kodachrome-dia’s daarentegen bevinden zich geen kleurstofvormers in deze lagen. In plaats daarvan werden de kleurstofvormers toegevoegd aan de ontwikkeloplossing. Dat heeft het voordeel dat de filmlagen erg dun zijn en een aanzienlijk hogere beeldscherpte mogelijk maken dan klassieke dia’s. Nadeel was echter dat een Kodachrome-film voor iedere kleurlaag een ontwikkelbad nodig had. De methode was zo ingewikkeld dat de films alleen in een laboratorium van Kodak konden worden ontwikkeld.

Hieraan herkent u Kodachrome-dia’s

Kodachrome-dia’s werden standaard geproduceerd in kartonnen ramen. Daarop staat in vette rode letters de opdruk “Kodachrome”. Zo kwam de ontwikkelde film destijds terug uit het laboratorium van Kodak. Het is uiterst onwaarschijnlijk dat de film ergens anders is ontwikkeld, aangezien de methode voor het ontwikkelen van Kodachrome-dia’s zo ingewikkeld was dat traditionele fotolaboratoria de dia’s niet konden ontwikkelen. Het is natuurlijk mogelijk dat de dia in de loop der tijd is ingeraamd, bijvoorbeeld omdat het dunne kartonnen raam geknikt was, of omdat de projector de dia niet goed kon transporteren.

Ook aan het diapositief zelf kunt u zien of het een Kodachrome-dia betreft. Daarvoor hoeft de dia niet eens te zijn ingeraamd. De laag aan de achterkant van de dia is zo gevormd dat het lijkt alsof de afbeelding op het filmoppervlak is gedrukt, zoals bij een reliëf. Dat is bij andere diafilms niet het geval, aangezien daar de afbeelding niet kan worden afgeleid uit het filmoppervlak.

Die relieefartige Oberfläche von Kodachrome Dias

Als u het toch niet zeker weet, kunt u de dia ook uit het raam halen en de onderste filmrand controleren. Hier vindt u de afkorting van de diafilm. Als het een Kodachrome-dia is, is de dia voorzien van de letter “K” en een cijfer (de ISO-waarde). Destijds waren voor dia’s de films K25, K64 en K200 in omloop, die vooral qua korreligheid van elkaar verschillen. Kodachrome-films zijn ook bekend onder de naam kleuromkeerfilm.

Digitalisering van Kodachrome-dia’s hoeft niet duur te zijn

Wie in het bezit is van Kodachrome-dia’s, kan – mits zij bij het bewaren altijd zijn beschermd tegen licht – blij zijn met de relatief lange kleurbestendigheid van deze dia’s. Ook van de beeldkwaliteit van de dia’s in kartonnen ramen worden veel hobbyfotografen blij. Maar als u uw Kodachrome dia’s digitaliseren wilt, worden met bijna alle diascanners slechte resultaten behaald. De scans van Kodachrome-dia’s vertonen erg veel blauwzweem. Ook de in veel diascanners geïntegreerde, infraroodgebaseerde correctie van stof en krassen werkt slecht vanwege het hoge zilveraandeel in het filmmateriaal. Uiteindelijk is er maar één scanner die probleemloos kan omgaan met de bijzonderheden van Kodachrome-dia’s: de Nikon Super Coolscan 9000 ED. De productie van deze scanner, die enkele duizenden euro’s kost, is inmiddels echter ook gestaakt. Wie zijn Kodachrome-dia’s wil scannen, rest dus niets anders dan een professionele dienstverlener in te schakelen. De meeste professionele aanbieders van digitaliseringsdiensten gebruiken voor het scannen van Kodachrome-dia’s echter de Nikon Coolscan, die voor iedere scan minimaal twee minuten nodig heeft. In dit geval moeten traditionele dia’s en Kodachrome-dia’s voor de digitalisering van elkaar worden gescheiden. Door de lange scantijd en de extra moeite rekenen veel bedrijven een hogere prijs voor het digitaliseren van Kodachrome-dia’s.

MEDIAFIX scant Kodachrome-dia’s

MEDIAFIX doet dat niet. Dankzij onze in eigen huis ontwikkelde technologie kunnen wij ook snel en voordelig uw Kodachrome dia’s digitaliseren, zonder toeslag. Wij digitaliseren ook Kodachrome-dia’s al vanaf € 0,19 per dia met een resolutie van maximaal 6.200 dpi.

Uw voordelen op een rij
MEDIAIFX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge mediaDigitalisering van dia’s vanaf € 0,19 per dia

  • Laagsteprijsgarantie in heel Nederland
  • Actuele voordeelactie
  • Individueel te bestellen aanvullende diensten
  • Eenvoudige afwikkeling en allround-ondersteuning

Hebt u vragen? Laat u door de vriendelijke medewerkers van onze klantenservice individueel adviseren in een persoonlijk gesprek. Neem telefonisch contact met ons op via 010 26 17 404.

Onze telefonische openingstijden:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur