Negatieven bewaren: Waar moet u op letten bij het bewaren van negatieven?

Negative digitalisieren in DortmundNegatieven bewaren: In veruit de meeste gevallen zijn de negatieven opgeborgen in de papieren hoezen waarin zij destijds ook uit de fotozaak kwamen. Maar waar moet u bij het bewaren van negatieven eigenlijk precies op letten?

Negatieven bewaren, maar hoe?

Papieren hoezen zijn zeer geschikt voor het optimaal bewaren van oude negatieven. U kunt ze voorzien van opschriften en de negatieven vallen er niet snel uit. Ook hoezen waar iedere negatiefstrook afzonderlijk is ingeschoven, zijn zeer geschikt voor het bewaren daarvan omdat vingerafdrukken op deze manier worden voorkomen. Als de hoezen echter van plastic zijn, kunnen de negatieven gaan zweten, waardoor zij voortdurend zijn blootgesteld aan vocht.

  • Vocht vermijden: Vocht moet u altijd zien te voorkomen bij het bewaren van negatieven! Door vocht wordt de fotografische laag van de negatieffilm zacht. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen en schimmels veel makkelijker binnendringen en uw kostbare opnames beschadigen. Ook leeftijdsgerelateerde kleurveranderingen en vervaging van kleuren, die helaas niet kunnen worden voorkomen, kunnen bij vochtige films nog sneller optreden.
  • Vooral in kelders en op zolders kan sprake zijn van een vochtig klimaat. Het is raadzaam om dit te controleren, aangezien een verlaging van de vochtigheid op de plaats waar de negatieven worden bewaard van 40% tot 15% de houdbaarheid van uw negatieven al kan verdubbelen. Bij een luchtvochtigheid van 60% is de houdbaarheid van uw negatieven 50% minder.
  • Het “koelkasteffect”: Wat geldt voor levensmiddelen in de koelkast geldt ook voor negatieven: hoe koeler zij worden bewaard, des te langer zij houdbaar zijn. Hier geldt een simpele vuistregel: Door verlaging van de bewaartemperatuur van de negatieven met 5 °C wordt de houdbaarheid verdubbeld. En als de negatieven worden bewaard bij 7 °C in plaats van 24 °C, wordt de houdbaarheid zelfs vertienvoudigd.
  • Gassen en zuren vermijden: Gassen en zuren kunnen negatieven aantasten. Niet alleen uitlaatgassen van auto’s en industriële gassen, maar ook verwarmings-, inkt- en printergassen. Zorg er dus voor dat de negatieven worden bewaard in een omgeving met weinig gassen. Een pH-neutrale bewaarplaats is het beste.

Herinneringen redden met MEDIAFIX

De achteruitgang van de kwaliteit van uw negatieven kan door optimale bewaarcondities worden vertraagd. Maar hoe optimaal uw bewaarplaats ook is, uw negatieven vallen uiteindelijk altijd ten prooi aan de tand des tijds.

Als u de foto’s op uw negatieven voor de toekomst en volgende generaties wilt veiligstellen, is digitalisering onvermijdelijk. Waar wacht u dus nog op? Red uw unieke herinneringen en laat uw negatieven digitaliseren.

Profiteer bij MEDIAFIX van de laagsteprijsgarantie!

Bij vragen is onze klantenservice u graag behulpzaam in een uitvoerig persoonlijk gesprek. Neem telefonisch contact met ons op via 010 26 17 404.

Onze telefonische openingstijden:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur