Pixels, dpi en resolutie -
Hoe zit dat nu?

 • Aanvraag startenAanvraag
 • Aanvullende diensten kiezenOpties
 • Bestelformulier downloadenformulier

Nu met 11% korting

11% kortingLaat nu uw analoge foto’s, dia’s of negatieven scannen en bekijk ze op de pc, televisie of tablet. U profiteert nu van onze zomerkorting en ontvangt een 11% korting.

Als u aan het einde van uw vrijblijvende aanvraag de kortingscode 11P-ZOMER24 vermeldt, verschijnt het actievoordeel automatisch in uw bestelformulier.

Opdat u voordien al uitstekend op de hoogte bent, leggen we u op deze pagina de belangrijkste vaktermen uit.

U wilt uw foto’s scannen en stuit daarbij steeds weer op de begrippen resolutie, pixels, dpi en megapixels? MEDIAFIX wilt u helpen en geeft u hier een overzicht van de verschillende vaktermen. Bovendien leggen we u uit welke resolutie de beste is voor uw bestelling bij MEDIAFIX!

Pixels

Pixel is een Engelse term. Het is een samensmelting van de woorden “picture” (pix) of afbeelding en “element”. In het Nederlands spreken we ook wel van beeldpunten. Pixel wordt vaak met “px” afgekort. Een digitale afbeelding (van een digitale camera, smartphone of een gedigitaliseerde oude foto) bestaat uit talrijke kleine beeldpunten of zogenaamde pixels. Elke pixel staat voor een bepaalde kleur en een digitale foto is opgebouwd uit een verzameling van pixels in verschillende kleuren in een bepaald motief.

De grootte van een pixel staat niet vast. Daarom is het bij digitale foto’s het beste dat een foto zoveel mogelijk pixels heeft. Op die manier wordt het motief of de foto des te duidelijker.

Dpi – Dots per Inch

Ook het begrip dpi komt uit het Engels en betekent “dots per inch” (=punten per duim of inch). Het legt vast hoeveel beeldpunten of pixels er in een inch (=2,54 mm) passen. Daarbij is het ook weer het best zoveel mogelijk pixels per inch te hebben, want zo is de afbeelding het duidelijkst. Als een foto bijvoorbeeld maar 100 dpi heeft, is de kwaliteit natuurlijk veel slechter dan bij 3.000 pixels per inch.

Resolutie en megapixels

Megapixels geven de resolutie voor het scannen van digitale afbeeldingen aan. Megapixels zijn dus de maateenheid voor de resolutie. Een megapixel komt overeen met een miljoen pixels. De resolutie geeft dus weer uit hoeveel pixels een afbeelding bestaat. Als u het aantal horizontale pixels met het aantal verticale pixels vermenigvuldigt, is het resultaat het totale aantal pixels. Als de grootte van een afbeelding bijvoorbeeld wordt aangegeven met 2268 x 3402 pixels, bedraagt het totale aantal pixels ongeveer 7.715.736 pixels of 7,72 megapixels.

Als u het aantal pixels en de lengte en breedte van een dia hebt, kunt u ook de dpi-waarde berekenen. Daarvoor gebruikt u de volgende formule: aantal horizontale pixels / breedte in inch of aantal verticale pixels / hoogte in inch. Omdat de afmetingen meestal in millimeter worden aangegeven, moet u eerst het aantal millimeter delen door 2,54 om het aantal inch te weten te komen.

Bij kleinbeelddia’s van 24 mm x 36 mm komt dat bijvoorbeeld neer op de volgende berekeningen:

2268/(24/25,4)=2400,3

3402/(36/25,4)=2400,3

Bij het voorbeeld hebben we dus een resolutie van 2.400 dpi.

U merkt dat de begrippen eigenlijk logisch en begrijpelijk zijn, als ze duidelijk uitgelegd worden.

Resolutie
Hoe hoger het kwaliteitsniveau van uw gescande foto’s, hoe scherper de digitale afbeelding

Welke resolutie is de juiste voor mij?

Wilt u uw dia’s, foto’ s of negatieven digitaliseren en vraagt u zich af welke resolutie daarvoor de juiste is? Dat hangt ervan af waar u uw gedigitaliseerde afbeeldingen voor wilt gebruiken.

De juiste resolutie om foto’s te digitaliseren

Wilt u uw foto’s digitaliseren, dan hangt de beste resolutie ervan af wat u van plan bent met de gedigitaliseerde afbeeldingen. Wij adviseren het volgende:

 • Standaard+-kwaliteit – 600 dpi: Met onze hogere resolutie van 600 dpi worden details scherper weergegeven. U kunt uw foto’s tot 200% vergroten en printen (op voorwaarde dat de analoge foto’s een bepaalde minimale kwaliteit hebben). Bovendien zijn de extra kosten voor een scan in 600 dpi laag. Vanaf € 0,25 / scan.
 • Premium-kwaliteit – 900 dpi: Scans met de Premium-kwaliteit van MEDIAFIX in 900 dpi voldoen aan hogere eisen. Door onze geavanceerde scantechnologie maken de resultaten indruk met een hoge detailscherpte, een verbeterde kleurweergave en een beter contrast. Ze maken makkelijk afdrukken tot A3-formaat en een zeer goede weergave op 4K-monitoren mogelijk. Vanaf € 0,29 / scan.
 • High-end-kwaliteit – 1.200 dpi: De High-end-kwaliteit van MEDIAFIX zet met 1.200 dpi en een dynamisch bereik van 4,5 nieuwe maatstaven voor uitstekende beeldkwaliteit met de beste kleuren, contrasten en maximale resolutie. De hoge kleurgetrouwheid en het zeer hoge dynamische bereik laten niets te wensen over, zelfs bij moeilijke onderwerpen zoals sneeuw- of nachtopnamen. De indrukwekkende resolutie zorgt voor zeer scherpe beelden en biedt voldoende ruimte voor later bijsnijden en afdrukken als canvas in A2-formaat. Vanaf € 0,39 / scan.

Foto's digitaliseren in de Standaard Plus-kwaliteit van MEDIAFIX
De Standaard+-kwaliteit van MEDIAFIX voor foto’s met 600 dpi

Foto's digitaliseren in de High-end-kwaliteit van MEDIAFIX
De High-end-kwaliteit van MEDIAFIX voor foto’ s met 1.200 dpi

Hier vindt u meer informatie over de resolutie bij het scannen van foto’s.

De juiste resolutie bij de digitalisering van dia’s

Wilt u uw dia’s digitaliseren, ook dan hangt de resolutie af van wat u met uw gedigitaliseerde dia’ s van plan bent.

 • Standaard+-kwaliteit – 4.250 dpi: Met 4.250 dpi of 24 megapixels hebben uw dia’s een bovengemiddelde resolutie. Afdrukken tot A3-formaat zijn zonder problemen mogelijk. Kleine inscripties en details worden zichtbaar bij het inzoomen. Vanaf € 0,19 / scan.
 • Premium-kwaliteit – 5.000 dpi: Nog scherpere motieven en verbeterde kleurweergave – hier voldoen we ook aan de eisen van professionele fotografen. 5.000 dpi is ongeveer 32 megapixels. U ontvangt dit kwaliteitsniveau al vanaf € 0,27 / scan.
 • High-end-kwaliteit – 6.200 dpi: Met onze High-end-scanner en meervoudige scans brengen we uw digitale dia’s naar het volgende niveau. Daarbij vangen we het zeer hoge dynamische bereik van de dia op. Vooral bij landschapsfoto’s of foto’s met een sterk licht-donkercontrast wordt het verschil duidelijk. De resolutie van 6.200 dpi komt overeen met ongeveer 50 megapixels. Al vanaf € 0,35 / scan.

Foto's digitaliseren in de Budget-kwaliteit van MEDIAFIX
De Standaard+-kwaliteit van MEDIAFIX voor dia’s met 4.250 dpi

Foto's digitaliseren in de High-end-kwaliteit van MEDIAFIX
De High-end-kwaliteit van MEDIAFIX voor dia’s met 6.200 dpi

De juiste resolutie bij de digitalisering van negatieven

De Resolutie - Negatieven - MEDIAFIXkleine negatieven digitaliseren we in de resoluties 4.250, 5.000 en 6.200 dpi vanaf € 0,25 per scan. Ook hier maken kleine details het verschil.

 • Standaard+-kwaliteit – 4.250 dpi: De Standaard+-kwaliteit van MEDAIFIX heeft met 4.250 dpi of 10 megapixels al een uitstekende resolutie. Bij het inzoomen op het beeld ziet u vaak kleine details zoals letters of de individuele takken van een boom op de achtergrond. Afdrukken tot A3-formaat en het bekijken op 4K-monitoren zijn zonder problemen mogelijk. Vanaf € 0,25 / scan.
 • Premium-kwaliteit – 5.000 dpi: Met haar 5.000 dpi of ongeveer 32 megapixels voldoet de Premium-kwaliteit aan de hoge eisen van professionele fotografen. De resultaten maken indruk met scherpere motieven en een verbeterde kleurweergave. Ze maken makkelijk afdrukken tot A2-formaat en een zeer goede weergave op 4K-monitoren mogelijk. Al vanaf € 0,39 / scan.

Negatieven digitaliseren in de Standaard Plus-kwaliteit van MEDIAFIX
De Standaard+-kwaliteit van MEDIAFIX voor negatieven met 4.250 dpi

Foto's digitaliseren in de High-end-kwaliteit van MEDIAFIX
De High-end-kwaliteit van MEDIAFIX voor negatieven met 6.200 dpi

 

Herinneringen redden met MEDIAFIX: voordelig + kwalitatief

MEDIAIFX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge mediaU wilt uw dia’s, foto’s of negatieven niet zelf thuis scannen, maar liever een professional raadplegen? Dan spaart u geld, tijd en stress!

Hebt u nog vragen? U kunt graag contact met ons opnemen via info (at) mediafix.nl of 010 26 17 404.

We zijn telefonisch als volgt bereikbaar:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur

 

Vrijblijvend aanvragen

Nu aanvragen

Vul uw telefoonnummer in voor eventueel gratis en vrijblijvend telefonisch advies en verdere vragen tijdens het bestelproces.
Aan de hand van uw gegevens genereren wij in het kader van de voorbereiding van de overeenkomst uw bestelformulier en versturen dat naar u. Zie ook onze Privacyverklaring en informatie over onze reclame. Een overeenkomst komt pas tot stand nadat u uw handtekening hebt geplaatst en uw analoge media door ons zijn ontvangen.

De volledige actievoorwaarden vindt u hier.

Uw voordelen op een rij:

 • Laagsteprijsgarantie in heel Nederland
 • Verzekerde verzending met DHL
 • Bewezen klanttevredenheid
 • Digitalisering door de marktleider
 • MEDIAFIX winnaar n-tv-test
 • Foto’s op dvd, USB-stick of via download
»

Ik ben blij dat er bedrijven als MEDIAFIX zijn. Ik vond het fijn om met ze samen te werken. Ik kan dat iedereen aanbevelen …

«
Helene Mulder
»

Zeer deskundig en vriendelijk team. Snelle levering en goede prijzen. Ik ben erg dankbaar en beveel dit bedrijf in ieder geval bij iedereen aan.

«
Oliver Dittrich
»

Alles optimaal! Betrouwbare aanbieder. Uitvoering zoals besproken, en aan alle wensen voldaan! Kan ik alleen maar aanraden!

«