Scannertest: De Reflecta RPS 10M

De Reflecta RPS 10M getest: Technische gegevens

 • Scanmedia: Positief- (dia’s) en negatieffilms
 • Resolutie: 10.000 dpi
 • Toebehoren: Usb-kabel, stroomkabel, installatie-cd
 • Opslaglocatie: Pc
 • Meegeleverde software: CyberView X5
 • Prijs (adviesprijs): € 599
Der Reflecta RPS 10M.
De Reflecta RPS 10M

De Reflecta RPS 10M getest: Installatie en bediening

Voor het dia’s digitaliseren moet de installatie van de Reflecta in de juiste volgorde plaatsvinden. Eerst moet de meegeleverde software worden geïnstalleerd, en pas daarna mag de RPS 10M worden verbonden met de pc of laptop en worden ingeschakeld. Dit wordt ook vermeld op een gele waarschuwing die zich op de achterkant van de diascanner boven de aansluitbussen bevindt.

De bediening van de Reflecta RPS 10M had tamelijk eenvoudig kunnen zijn als de niet erg intuïtieve scansoftware CyberView X5 er niet was geweest. De diascanner zelf behoeft niet veel uitleg: De te scannen dia wordt in de opening aan de voorkant geschoven. Negatiefstroken worden in de schacht aan de linkerkant van de scanner geschoven, waarna zij automatisch naar binnen worden getrokken.

Het gebruik van de software is voor leken tamelijk ingewikkeld, omdat de software niet zelfverklarend is. Ook de meegeleverde handleiding biedt door de soms slechte vertaling maar beperkt uitkomst. Maar wie zich er een beetje in verdiept, zal al snel de eerste dia kunnen scannen.

Tijdens onze scannertest trad bij de bediening het volgende probleem op: De scanner wil de voorafgaande scan overschrijven. Eigenlijk zou de RPS 10M scans met individuele bestandsnamen en een doorlopende nummering moeten kunnen maken. In plaats daarvan moesten we de laatste diascan steeds handmatig een andere naam geven voordat de volgende dia kon worden gescand. Dit kost natuurlijk enorm veel extra tijd en moeite bij het gebruik van de Reflecta RPS 10M en is een grote storende factor.

De diascanner Reflecta RPS 10M kan alleen losse dia’s scannen. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat dit model geen gammel toebehoren van plastic heeft dat snel kan breken of verloren kan raken. Maar u moet wel voortdurend bij het scannen aanwezig zijn om iedere dia afzonderlijk te verwisselen.

De Reflecta RPS 10M getest: De resultaten van de diascans

In het kader van onze test van de scanner Reflecta RPS 10M hebben wij verschillende scanmodi uitgeprobeerd en verschillende resoluties en instellingen gekozen. De resultaten hebben wij onderzocht op verschillen resp. kwaliteitsverbeteringen en vergeleken met een professionele diascan, waarbij we met 5.000 dpi de dia’s digitaliseren.

Reflecta RPS 10M | 1000 dpi | Enkelvoudige scan zonder correctie
Reflecta RPS 10M | 5000 dpi | Met MagicTouch en AutoColor
MEDIAFIX Premium-Scan | 5.000dpi

Bij de gemaakte testscans viel vooral het volgende op:

 1. De testscans hebben zonder AutoColor relatief fletse kleuren en geven niet de karakteristieke grote dynamiek weer die kenmerkend is voor dia’s.
 2. Zonder AutoColor was de scan van onze testdia enigszins gelig.
 3. De MagicTouch-functie leverde tijdens onze test beeldgebreken op.
 4. Bij vergelijking van de scans met de resoluties 5.000 en 10.000 dpi is geen betere weergave van details zichtbaar.

Ter vergelijking wordt een diascan van MEDIAFIX in Premium-kwaliteit afgebeeld. Dit betreft een meervoudige scan met een effectieve resolutie van 5.000 dpi en 3700 x 4000 pixels. Op deze scan wordt het hoge dynamische bereik van een dia perfect weergegeven. De afbeelding is scherp en in de vergroting zijn ook kleine details duidelijk zichtbaar.

De Reflecta RPS 10M getest: Sterke en zwakke punten

Voordelen:

 • MagicTouch-functie voor vermindering van stof en krassen
 • Verschillende opslagformaten selecteerbaar
 • Geen gammel toebehoren
 • Automatische intrekking van negatiefstroken en films met maximaal 36 afbeeldingen

Nadelen:

 • Er kan maar één dia tegelijk worden gedigitaliseerd
 • De scansoftware is ingewikkeld en slecht opgebouwd
 • Opslag van de scans met doorlopende nummering werkt niet
 • MagicTouch-functie kan beeldgebreken opleveren
 • Een scan kan meer dan 4 minuten duren
 • Diascans hebben fletse kleuren
 • Geen betere weergave van details bij resoluties vanaf 5.000 dpi

Scanner Reflecta RPS 10M getest: Is de aanschaf de moeite waard?

Fabrikant Reflecta biedt de RPS 10M aan voor € 599. Daarmee valt deze scanner qua prijs al in de categorie professionele apparaten. Professionals zullen echter niet tevreden zijn over de beeldkwaliteit van de scanner RPS 10M. Ook de onpraktische software en het feit dat de MagicTouch-functie regelmatig beeldgebreken oplevert, bemoeilijken het thuis scannen van dia’s. Omdat iedere dia afzonderlijk moet worden gedigitaliseerd en de naam van iedere dia moet worden aangepast, neemt het scannen erg veel tijd in beslag. Vooral bij grote collecties met honderden of zelfs duizenden dia’s is tijd een belangrijke factor.

Bespaart tijd en geld: MEDIAFIX scant uw dia’s

MEDIAIFX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge mediaVoorkom frustratie vanwege slechte beeldkwaliteit en bespaar tijd en moeite! Laat MEDIAFIX uw foto’s, negatieven en dia’s digitaliseren, terwijl u thuis ontspannen geniet van uw kostbare vrije tijd. Het beste: MEDIAFIX geeft een laagsteprijsgarantie, zodat u altijd het voordeligste aanbod ontvangt.

Hebt u nog vragen? Aarzel niet en laat u door de vriendelijke medewerkers van onze klantenservice individueel en vrijblijvend adviseren. Neem telefonisch contact met ons op via 010 26 17 404.

Onze telefonische openingstijden:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur