VHS-cassettes op de juiste manier bewaren

Hoewel VHS-cassettes zijn vervaardigd van een stevige kunststofbehuizing, zijn de magneetbanden die zich daarin bevinden erg kwetsbaar en niet eeuwig houdbaar. De enige manier om te voorkomen dat de kwaliteit van uw opnames op oude cassettes achteruitgaat, is uw videobanden digitaliseren.

Omdat dat echter met het oog op de te investeren tijd en kosten niet altijd meteen mogelijk is, moeten de cassettes misschien nog even wachten. Om uw filmopnames zo lang mogelijk goed te houden, is het belangrijk dat de cassettes op de juiste manier worden behandeld en bewaard.

Als op de juiste manier wordt omgegaan met VHS-cassettes worden de kwetsbare magneetbanden ontzien. Zo doet u alles goed:

  • Raak de magneetbanden nooit met blote vingers aan. Als u de band moet aanraken, is het raadzaam dunne handschoenen te dragen.
  • Het onnodig spoelen van de banden moet zoveel mogelijk worden voorkomen, aangezien de magneetband door de fysieke wrijving slijt en de beeldkwaliteit slechter wordt.

Als VHS-cassettes onder de juiste condities worden bewaard, kunnen zij een levensduur van 35 jaar hebben. Zo worden uw cassettes op de juiste manier bewaard:

  • De VHS-cassettes moeten in hun hoezen en rechtop worden bewaard.
  • Nadat u een VHS-cassette heeft bekeken, moet u deze altijd terugspoelen.
  • De temperatuur in de desbetreffende ruimte moet constant zijn, en hitte en zonlicht moeten worden vermeden.
  • Luchtvochtigheid werkt als gif voor de tapes, die daarom bij droge lucht moeten worden bewaard.
  • De cassettes mogen zich niet in de buurt van magnetische velden bevinden die bijvoorbeeld ontstaan door televisies of geluidsboxen.
  • Het is raadzaam om opgeslagen VHS-cassettes ieder jaar een keer vooruit en terug te spoelen, om de tape opnieuw op te wikkelen en schade door langdurige opslag te voorkomen.

VHS-cassettes in gevaar

Uw opnames op oude VHS-cassettes lopen ook bij perfect gebruik en optimale opslag gevaar en worden uiterlijk na 35 jaar onvermijdelijk aangetast. Dat heeft twee redenen. Enerzijds werkt magnetische straling in op de tapes, die zelf ook magnetisch zijn gecoat. Zelfs als de cassettes uit de buurt van magnetische velden zoals televisies of geluidsboxen worden gehouden, zijn zij voortdurend blootgesteld aan het natuurlijke geomagnetisme. Door de magnetische invloeden wordt de beeldkwaliteit in de loop der tijd steeds slechter. De tweede reden is het materiaal van de VHS-banden. Dit materiaal slijt na verloop van tijd door natuurlijke processen en brokkelt af. Als dit stadium is bereikt, zijn de opnames op de VHS-cassettes definitief verloren.

Herinneringen redden met MEDIAFIX

VHS-Kassetten erfreuen die ganze Familie

Ook als uw VHS-cassettes nog geen 35 jaar oud zijn, is het raadzaam om na te denken over de digitalisering van uw opnames. De films zijn waarschijnlijk unieke exemplaren, en u weet nu al dat zij niet eeuwig houdbaar zijn.

U kunt dus het best uw VHS digitaliseren, niet alleen om uw opnames te redden, maar ook om de opnames op moderne wijze te kunnen gebruiken. Als uw VHS-cassettes eenmaal zijn gedigitaliseerd, kunt u de digitale films op uw computer of televisie bekijken, met vrienden delen of uploaden naar internet.

Als u van plan bent uw cassettes te laten digitaliseren of vragen heeft, kunt u contact opnemen met de klantenservice van MEDIAFIX.

Op telefoonnr. 010 26 17 404 zijn wij u graag behulpzaam en geven u in een persoonlijk gesprek uitvoerig advies.MEDIAIFX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge media

Onze telefonische openingstijden:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur