Digitale films archiveren – hoe kunt u dat het best aanpakken?

Digitale Filme archivieren
Dvd’s, usb-sticks en harde schijven zijn ideale gegevensdragers voor het veiligstellen van uw gedigitaliseerde films.

U bent in het bezit van enkele voor u persoonlijk waardevolle filmopnames op spoelen of cassettes en wilt uw smalfilms of videobanden digitaliseren? Dan weten wij van MEDIAFIX ook al wat waarschijnlijk uw volgende vraag is: hoe kan ik digitale films archiveren? Hoe kan ik de films veiligstellen, beschermen tegen verlies en doorgeven aan de volgende generatie?

U heeft de belangrijkste stap al gezet door te besluiten dat u uw analoge opnames wilt omzetten in digitale films. Immers, het filmmateriaal van smalfilms en VHS-banden is maar enkele decennia houdbaar. Daarna ontstaat door uitwendige invloeden zoals gebruik, warmte, vocht en natuurlijk geomagnetisme de eerste schade: de kwaliteit van de film gaat achteruit, en de opnames lopen niet meer goed door en zijn op een gegeven moment nog nauwelijks zichtbaar.

Eerst moet u uw videobanden of smalfilms digitaliseren om ze veilig te stellen. De tweede vraag is hoe u uw digitale films wilt archiveren. Afhankelijk van uw bestelling en wensen ontvangt u uw digitale films op usb-stick, dvd of harde schijf van ons. Maar u raadt het al: ook die opslagmedia zijn niet voor de eeuwigheid gemaakt. Het archiveren van digitale films vereist enige kennis van gegevensdragers, het gebruik daarvan en hun houdbaarheid.

Drie gegevensdragers voor het archiveren van digitale films

Digitale Filme archivieren
Dvd, usb-stick of harde schijf: U beslist welk opslagmedium wij gebruiken

Wie dvd’s onder goede omstandigheden bewaart en beschermt tegen warmte en zonnestraling kan maximaal 30 jaar plezier beleven aan de opnames. Door hitte in de zomer en veelvuldig gebruik is de levensduur in de meeste gevallen echter korter. Enkele producenten bieden iets duurdere dvd’s aan die speciaal zijn bedoeld voor het archiveren van digitale films. Bijvoorbeeld de “gouden dvd” van Kodak of de “Archival Grade” van Verbatim. De coating daarvan bestaat uit een speciale combinatie van goud en zilver die de dvd extra beschermt tegen straling.

Bij archivering van digitale films op een harde schijf kan worden uitgegaan van een levensduur van 5 tot 10 jaar. Harde schijven zijn aanzienlijk duurder in aanschaf, maar hebben ook met afstand de grootste opslagcapaciteit. Wie zijn harde schijven met digitale films veilig wil bewaren, moet vooral ervoor zorgen dat ze niet worden blootgesteld aan sterke trillingen of druk, aangezien de kwetsbare harde schijven daardoor kapot kunnen gaan. Na een paar jaar kunnen de digitale films met een simpele muisklik worden opgeslagen op een andere harde schijf, waarna de oude harde schijf als extra back-up kan worden bewaard zolang die het volhoudt.

Usb-sticks zijn een andere populaire mogelijkheid voor het archiveren van digitale films. Ze zijn doorgaans 10 jaar of langer houdbaar, vooral als ze alleen worden gebruikt voor incidentele opslag en de opslagruimte daarop maar zelden worden overschreven. Door hun geringe afmetingen en relatieve onkwetsbaarheid zijn usb-sticks geschikte opslagmedia om digitale films veilig te stellen en voor de volgende generatie te archiveren.

Ons advies: sla uw digitale films op twee of drie plaatsen op

Welke gegevensdrager u ook kiest voor het archiveren van uw digitale films, het is altijd raadzaam om uw films op verschillende plaatsen op te slaan. Het is namelijk nooit helemaal uitgesloten dat een opslagmedium kapot of verloren gaat. Om deze reden is de aanschaf van een of twee extra dvd’s, usb-sticks of harde schijven beslist de moeite waard, aangezien uw digitale films unieke opnames zijn. Van MEDIAFIX ontvangt u al uw eerste gegevensdrager. Vanaf deze gegevensdrager kunt u uw digitale films thuis meteen overzetten naar andere opslagmedia, zodat ze van begin af aan optimaal zijn veiliggesteld.

Filme archivieren
Op ieder gewenst moment met het hele gezin kijken naar digitaal gearchiveerde films!

Als u erg vertrouwd bent met internet kunt u ook gebruikmaken van online-diensten zoals Dropbox. In dat geval worden uw digitale films online gearchiveerd en in de cloud opgeslagen. Een soortgelijke dienst wordt aangeboden door de Duitse start-up Dawawas. Als u niet wilt kiezen voor deze oplossing kunt u ook extra dvd’s, usb-sticks en harde schijven met uw digitale films aan familieleden en goede vrienden geven. Zij kunnen uw digitale films dan veiligstellen door deze te bewaren of te kopiëren naar hun computer.

Herinneringen redden met MEDIAFIX

Voordat u uw films kunt archiveren, moeten ze echter eerst worden overgebracht naar het digitale tijdperk. MEDIAFIX is u daarbij graag behulpzaam.

Waar wacht u dus nog op? Red uw unieke herinneringen en laat uw videobanden digitaliseren. Ook uw 8mm-film digitaliseren we graag – natuurlijk met laagsteprijsgarantie.

Vragen? Wij geven u graag kosteloos advies in een persoonlijk gesprek. Via telefoonnummer 010 26 17 404 kunt u contact opnemen met de vriendelijke medewerkers van onze klantenservice.

Onze telefonische openingstijden:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur