In principe kunnen smalfilms worden onderverdeeld in twee filmformaten: Er zijn smalfilms met een breedte van 8 millimeter en smalfilms met een breedte van 16 millimeter. Een bijzonderheid zijn dubbel8-films met een breedte van 16 millimeter die dubbel worden bespeeld en vervolgens in het midden worden doorgesneden. Onderstaand meer gedetailleerde informatie over deze verschillende smalfilmformaten.
Smalfilms op filmstroken met een breedte van 8 mm
Deze smalfilms kunnen op hun beurt worden onderverdeeld in zogenaamde Super8-films en Single8-films. Als u thuis smalfilms met een breedte van 8 millimeter heeft liggen, zijn dit hoogstwaarschijnlijk Super8-films, aangezien dit in 1965 op de markt gebrachte formaat aanzienlijk populairder was dan de Single8-film. De filmstroken zijn aan één kant geperforeerd, en per afbeelding bevindt zich één perforatiegat ter hoogte van het midden van de afbeelding.
Op iets nieuwere Super8-films zijn een of twee magnetische geluidssporen mogelijk (voor stereo- of duoplay-geluid). De Single8-film is eveneens in 1965 op de markt gebracht. Het materiaal van deze filmstroken is dunner, waardoor meer tape op een spoel past. Bovendien kunnen deze films, in tegenstelling tot de Super8-films, automatisch worden teruggespoeld. Bij een vergelijking zijn zij te herkennen aan de iets kleinere perforaties, waardoor een groter beeldvlak wordt vrijgelaten.
Smalfilms op filmstroken met een breedte van 16 mm
Dit type smalfilm is al in 1923 op de markt gebracht en werd voornamelijk gebruikt als amateurfilm en voor semiprofessionele toepassingen. Er zijn 16 millimeter-smalfilms met perforaties aan één kant of aan beide kanten.
Bij perforaties aan beide kanten is de beeldkwaliteit beter, aangezien de film tijdens het opnemen hierdoor foutloos door de camera wordt geleid. Bij perforaties aan één kant daarentegen is aan de andere kant plaats voor een volledig geluidsspoor. Ook hier waren naast de 16 millimeterfilms ook Super 16 millimeterfilms verkrijgbaar die analoog aan de Super 8 millimeterfilms kleinere perforaties en hierdoor een groter beeldvlak hebben.
Smalfilms op dubbel8-filmstroken
De dubbel8-film was tijdens zijn hoogtijdagen erg populair, omdat met deze filmstrook tweemaal zoveel beeld werd verkregen voor dezelfde prijs. De reden daarvan: dubbel8-films zijn 16 mm breed en dubbel geperforeerd. Bij deze films wordt in de camera eerst maar één helft van de filmstrook belicht. Daarna wordt de spoel gedraaid en wordt de tweede helft bespeeld. Na het ontwikkelen wordt de smalfilm in twee filmstroken met elk een breedte van 8 mm gesneden.
Dubbel8-films hebben doorgaans een betere beeldkwaliteit dan de andere 8 millimeterfilms, omdat deze filmstroken aan twee kanten zijn voorzien van transportgaten voor stevige grip en hierdoor tijdens het opnemen minder gevoelig zijn voor storingen. De dubbel8-films zijn al in 1932 op de markt gebracht, waardoor deze smalfilms dus al meer dan 80 jaar oud kunnen zijn. Een iets nieuwere variant van dit type film, die in de jaren 60 op de markt is gebracht, is de dubbel-Super8-film die iets anders is geperforeerd. Het verschil is doorgaans alleen te zien voor een vakman.
MEDIAFIX redt alle soorten smalfilms
U vraagt zich wellicht af waarom uw smalfilms digitaliseren raadzaam is. Het antwoord is simpel: Omdat deze media niet eeuwig houdbaar zijn en uw unieke herinneringen anders voor altijd verloren kunnen gaan.
Bij Mediafix zijn we gespecialiseerd in het redden van analoge media voordat zij door natuurlijke aantasting verloren gaan. Onze machines zijn in eigen huis ontwikkeld en wij hebben oplossingen voor ieder type film. Als u niet zeker weet welk type film u bezit, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.
Waar wacht u dus nog op? Red uw kostbare herinneringen en stel uw opnames voor de toekomst veilig! Laat uw 8mm-film digitaliseren – door MEDIAFIX met de beste kwaliteit en met laagsteprijsgarantie!
Vragen? De vriendelijke medewerkers van onze klantenservice geven u graag advies in een persoonlijk gesprek. Neem telefonisch contact met ons op via 010 26 17 404.
Onze telefonische openingstijden:
ma - vr: 09.00 – 17.00 uur