MEDIAFIX is jarig en u krijgt de cadeaus! Lees meer >

Wat zijn de verschillen tussen dia’s, negatieven en foto’s?

De verschillen tussen dia’s, negatieven en foto’s? Dat ligt voor de hand, aangezien de verschillen tussen dia’s, negatieven en foto’s met het blote oog zichtbaar zijn. Afgezien van het formaat zie je bij dia’s en foto’s meteen wat op de afbeelding staat. Het zijn positieven die de afbeelding laten zien zoals deze is gefotografeerd.

Bij negatieven moet je wat beter kijken om te zien wat is afgebeeld. Dat komt omdat negatieven enerzijds – zoals de naam al zegt – de afbeeldingen negatief afbeelden en anderzijds een zogenaamd oranje masker hebben. Door dit oranje masker worden kleurfouten gecorrigeerd, zodat alle kleuren later correct kunnen worden weergegeven.

Het is duidelijk dat er alleen al optisch een duidelijk verschil is tussen dia’s, negatieven en foto’s. Maar wat zijn de overige verschillen?

Wat zijn de verschillen tussen dia’s, negatieven en foto’s?

  1. Doel en verdere verwerking

Een ander belangrijk verschil is vooral dat dia’s en foto’s al “eindproducten” zijn. Ze worden slechts zelden nog verder verwerkt. Negatieven daarentegen zijn slechts “tussenproducten”, aangezien van een negatief een foto wordt gemaakt. Zonder negatieven zijn er dan ook geen foto’s.

  1. Gebruik/presentatie

Om een dia te kunnen bekijken, is een lichttafel/diaviewer of een diaprojector nodig. Lichttafels zijn echter alleen bedoeld om een kort overzicht te krijgen van de dia’s. Het kost veel moeite om dia’s in dit kleine formaat – dus niet vergroot – te bekijken. Een diaprojector daarentegen projecteert de dia’s zeer groot op muren resp. schermen. De zin en het doel van dia’s zijn dus snel duidelijk: de gefotografeerde motieven moeten in grootformaat worden gepresenteerd. Op deze manier kunnen veel mensen tegelijk naar dia’s kijken.

Foto’s die zijn ontstaan uit negatieven zijn qua grootte niet te vergelijken met op de muur geprojecteerde dia’s. Afdrukken in briefkaartformaat zijn de standaardafdrukken. Ze worden in een album geplakt, in een lijst gedaan of los bekeken.

  1. Gebruikt materiaal en houdbaarheid

Het zogenaamde “dragermateriaal” van de drie genoemde fotomedia is vanzelfsprekend ook verschillend: Dia’s en negatieven bestaan uit verschillende emulsielagen die later bij het ontwikkelen verantwoordelijk zijn voor de verschillende weergegeven kleuren. Deze lagen zijn aangebracht op een laagdrager. Foto’s bestaan eveneens uit verschillende kleurlagen. Ook hier liggen de lagen op een laagdrager, die in dit geval bestaat uit PE-papier.

Alle informatie over de houdbaarheid van negatieven en de houdbaarheid van foto’s hebben wij voor u samengevat in twee aparte artikelen.

Verschil tussen dia's, negatieven en foto's
Onze experts weten wat van dia’s, negatieven en foto’s af en helpen u graag!

Herinneringen redden met MEDIAFIX

Dia’s en negatieven (en de daaruit resulterende foto’s) verschillen in meerdere opzichten van elkaar en hebben specifieke gebruiksdoelen.

Eén ding hebben deze drie fotomedia echter gemeen: Ze zijn niet eeuwig houdbaar! Vroeg of laat worden uw analoge herinneringen aangetast. Dan gaan ze voor altijd verloren. Kom daarom vandaag nog in actie en red uw unieke herinneringen!

Laat uw dia’s, negatieven of foto’s digitaliseren – bij MEDIAFIX natuurlijk met laagsteprijsgarantie!

Vragen? Onze klantenservice is u graag van dienst en geeft desgewenst advies in een persoonlijk gesprek! Neem telefonisch contact met ons op via 010 26 17 404.

Onze telefonische openingstijden:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur